Istoria culorilor – Roșu
Trăim într-o lume a culorilor. Ele se regăsesc în tot ce ne înconjoară, au o istorie și o psihologie proprie și au puterea de a ne influența. Isaac Newton a demonstrat că lumina albă este un amestec al culorilor vizibile ale spectrului solar. Aceleași culori alcătuiesc curcubeul (ROGVAIV) și ne colorează viața de zi cu zi. Noua colecție HappyFriday este plină de culoare, de energie și de optimism.
Faptul că iubim culorile se vede în fiecare nouă colecție, de aceea am decis să prezentăm colecția primăvară-vară prin prisma poveștilor culorilor care o alcătuiesc.
Acest articol îi este dedicat culorii roșii așa că haideți să aflăm mai multe informații despre roșu.
Este prima culoare din curcubeu și ultima care dispare la apus, este atrăgătoare și provocatoare, este o culoare intensă și plină de semnificații (uneori contradictorii) – căldură, mânie, cruzime, entuziasm, puterea, dragoste, pasiune, senzualitate, mister, foc, sânge, emoții extreme, luptă, curaj, intensitate, forță. În istorie reprezenta regalitatea, maiestatea și triumful, iar în colecțiile noastre roșul se regăsește într-o serie largă de articole.
Roșul este una dintre cele trei culori primare identificate de Gothe, celebrul scriitor german care a descris pentru prima dată efectele psihologice ale culorilor (Johann Wolfgang von Goethe a studiat fenomenul culorilor timp de 20 de ani și a publicat „Zur Farbenlehre” -Teoria culorilor în 1810).
Roșul se găsește și pe multe steaguri naționale fiind o culoare puternic focalizată de ochiul uman. Roșul are puterea de a duce în prim plan obiectele pe care le reprezintă și este o culoare asociată cu cele mai mari lungimi de undă percepute de ochiul uman. Roșul este asociat cu planeta Marte.
În ceea ce privește lumea modei, designerul Valentino a făcut din culoarea roșie marcă proprie, roșul său fiind iconic și elegant.
Roșul, cu intensitatea sa opulentă, a fost testat de timp și și-a dovedit importanța păstrându-și statutul de cea mai puternică culoare din toate timpurile.
Istoria sa începe încă din timpuri străvechi când oamenii au încercat să găsească coloranți care ar putea reproduce puternica nuanță a sângelui. Cea mai veche dovadă a firelor vopsite datează din mileniul al șaselea î.hr, în Turcia. Acestea erau roșii. Un alt exemplu străvechi este dat de egiptenii care și-au înfășurat mumiile în țesături de in roșii. Obiceiul de a purta roșu în scopuri simbolice a continuat timp de secole împărtășind trăsături similare în întreaga Europă.
Coloranții roșii erau deosebit de scumpi datorită disponibilității lor limitate, făcând o haină roșie extrem de dorită. Astfel, cererea persistentă și ridicată de pânză roșie a împins industria textilă să exploreze noi tehnologii și materiale. Căutarea seculară pentru găsirea unui colorant roșu satisfăcător era lungă și chinuitoare. În multe cazuri, culoarea dispărea prea repede, era prea slabă sau mult prea complicat de produs. A fost nevoie de timp și de multe încercări pentru a găsi roșul potrivit.
Producția de îmbrăcăminte de lux a reprezentat un sector important al economiei și a utilizat o varietate de clase care au inclus comercianți, vopsitori, muncitori și țesători. Articolele de lux erau embleme ale bogăției și puterii pe care clasele superioare le etalau. În statele italiene, familiile de elită cheltuiau un procent incredibil din venitul lor anual pe textile prețioase.
Până în secolul al XV-lea, industria textilă a înflorit în Europa în centre precum Florența, Lucca, Veneția, Genova, Bruges și Lyon. Printre cei mai importanți producători de coloranți roșii a fost Veneția, o republică bogată care a crescut prin intermediul comerțului cu prețioasa kermes, un colorant roșu folosit pentru colorarea țesăturilor și a manuscriselor.
Orașul era cunoscut pentru fabricarea celor mai magnifice produse textile și pentru producția unei varietăți considerabile de roșu ale căror rețete erau protejate ferm, fiind considerate secrete de stat (motiv pentru care toate textilele vândute în Veneția trebuiau să fie vopsite la nivel local).
În secolul al XVI-lea, regele Françis I al Franței a comandat din Veneția sute de satinuri pentru garderoba sa, iar englezii își trimiteau vestimentația pentru a fi vopsită în Veneția și Florența.
În timpul Renașterii, conducătorii europeni și reprezentanții lor au păstrat îmbrăcămintea roșie ca afirmație importantă a puterii și privilegiilor lor.
Și în prezent roșul este o culoare puternică, îndrăzneață, o culoare feminină a căror variații ne colorează garderoba.
Surse:
fashionhistory.fitnyc.edu/the-red-craze/
zevendesign.com/color-association/
pathofintuitiveaction.com/2014/04/24/farmecul-secret-al-culorilor-istoria-culorii/